SKINN - en kriminalroman av sara strömberg

SKINN är den tredje delen i serien om antihjälten Vera Bergström. Nominerad till ”Årets bästa svenska kriminalroman 2023”

För den första boken i serien, SLY, blev Sara utsedd till ”Årets deckardebutant 2021” av Svenska Deckarakademin och uppföljaren SKRED vann priset för ”Årets bästa svenska kriminalroman 2022”.

Skinn av Sara Strömberg - nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman 2023

VEM JAGAR OCH VEM ÄR VILLEBRÅD?

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och han är fortfarande farlig.

Skinn - en kriminalroman av Sara Strömberg
Skinn av Sara Strömberg - nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman 2023
Skinn som hårdband och ljudbok

SKINN finns att köpa som hårdband,  e-bok och självklart även som ljudbok, inläst av Katarina Ewerlöf. Tillgänglig på alla ljudbokstjänster. Släpps även som storpocket våren 2024 och som pocket hösten 2024.

Se några av recensionerna av ljudboken här »

 

Köp den hos:

Aktuellt om Skinn

SKINN UTE SOM STORPOCKET

Nu finns den tredje delen i kriminalromanserien om reporter Vera Bergström ute som storpocket!

Den kompletterar nu sedan tidigare utgivna hårdband, e-bok och ljudbok.

Sara Strömberg Skinn storpocket

RECENSIONER AV SKINN

”Sara Strömberg debuterade med ”Sly” 2021, den första boken om Vera Bergström, och fick Deckarakademins pris för Årets bästa debut. Andra boken, ”Skred”, kom 2022 och blev Årets deckare enligt Deckarakademin. Förväntningarna är därför stora på ”Skinn”, och själv var jag mycket orolig: nog är det omöjligt att skriva alla tre böckerna på samma höga nivå?

Men Sara Strömberg lyckas. Så här är deckare när de är som allra bäst: spännande skildringar av samtidsproblem som inte nödvändigtvis ger lösningar, bara en större förståelse av världen”

”Riktigt bra, men jag trodde inget annat. Kanske den bästa vi har inom svensk crime just nu”

”Strömberg blandar vackert poetiska krumsprång med brutala beskrivningar, fängslande dialektala uttryck och en total språkglädje som är omöjlig att inte falla för. […]
”Skinn” är en lika stark deckarupplevelse som Strömbergs debut ”Sly” och uppföljaren ”Skred” och det här är också en serie som började på topp men ändå fortsätter att utvecklas och fördjupas för varje bok”

”Skred utsågs till årets bästa svenska deckare. Uppföljaren håller samma höga klass. […] En kriminalroman med extra allt!”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Den andra romanen sägs vara den svåraste. I Sara Strömbergs fall blev tvåan ”Skred” ännu mer hyllad än hennes redan prisbelönta debut. Jag ser ingen anledning till att ”Skinn” skulle få ett sämre bemötande än så. […] enligt min mening hennes skickligast utförda hittills”

”I över 400 sidor håller romanen ett starkt grepp om läsaren och vägrar att släppa taget; det är en spännande, obehaglig och välskriven skildring av ond bråd död som Strömberg bjuder på”

”Det är ruggigt, det är välskrivet, och kärleken till det ack så karga landskapet och livet där uppe i norr är påtaglig, trots ylande vinterstormar, sliriga vägar och långa månader av vintermörker. Det är mycket trivsamt i Vera Bergströms sällskap”

”Historien växer ut samtidigt som vi läsare allt ivrigare bläddrar till nästa sida på vägen mot en högdramatisk upplösning. […] Mycket om hennes skrivande har jag tagit upp i texter om de tidigare böckerna; det mustiga språket, de levande fjällmiljöerna, landsbygdslivets kärva förutsättningar, insiktsfulla klassklyftor och en del annat. Vill bara komplettera med den imponerande vården av karaktärerna, även biroller som lätt kan försummas, men inte hos den här författaren. […] Skickligt!

”Detta är böcker som även förtjänar att läsas av dem som vanligtvis inte läser kriminalromaner. Författaren tecknar glesbygdens Sverige idag med både kärleksfulla och samhällskritiska stråk, man dras snabbt in i texten och blir den kantiga journalisten Vera Bergströms följeslagare när hon nystar i mord och försvinnanden.”

”Vad som imponerar allra mest är att hon kan hålla så många olika led- och livstrådar, tids- och livslinjer igång samtidigt och ändå ha kvar huvudberättelsen som just huvudtråden. […] Dessutom – det är ännu skickligare – lyckas hon väva in ämnen vid sidan om huvudberättelsen så att berättandet blir ännu innehållsrikare. […] Kriminalgåtan slutat inte heller som du tror. Det kan jag lova. En noga genomtänkt och väl ihopskriven kriminalgåta, dessutom. 

”Jag njuter av att få vara i Veras sällskap och försöker räkna ut vem som är skyldig till de hemska yxmorden, men går bet […] ”Makalöst bra helt enkelt!”

”Måste nog säga att det här är en av årets bästa böcker. Spänningen hålls genom hela boken. Bra story. Rekommenderas varmt”

”Jag slås av att Sara Strömberg och Åsa Larsson påminner väldigt mycket om varandra. […] Berättelser man bär med sig och som stannar kvar, inte bara är ytliga bekantskaper”

”Välskriven och spännande roman av mästerliga Sara Strömberg.”

”Gud, så bra! Gillian Flynn-vibbar, mörkt och ruffigt, precis som jag vill ha det. Och Och med en underbart cynisk huvudperson, vars beskrivningar av saker och ting man vill stryka under och spara, eftersom de är så klockrena”

”Det här är utan tvekan en av årets bästa spänningsromaner och Sara Strömberg är one of a kind!! Betyg: 5″

”Jag tycker nog att det här den bästa boken hittills i serien. Betyg 5 av 5″

”Språket i boken skiljer sig helt klart från andra spänningsromaner, så härliga formuleringar! […] Den här kan man läsa även om man inte gillar deckare”

”Storyn är så snyggt gjord, vi får följa flera historier parallellt, och det tar ett tag innan jag förstår hur de hänger ihop, men de är var för sig så spännande att jag får svårt att lägga ifrån mig boken oavsett vems kapitel som var det sista jag läste, jag vill fortsätta med alla”

”Sara Strömberg briljerar igen med fantastiska miljöskildringar och personbeskrivningar […] Och sättet hon knyter ihop sina berättelser på är bara strålande!”

”Författaren är oerhört skicklig på att få fram den kärvhet och lite säregna klimat som kan råda i glesbygden. […] Det är spännande och tidvis brutalt. I kombination med Veras idoga sökande blir upplösningen obehaglig och oväntad!

”Riktigt bra deckare i karg fjällmiljö! […] Vera, tidvis utan filter, är både rolig och dråplig i sina kommentarer. Överraskande slut och riktigt bra hela vägen!”

”Det här var en välskriven bok med fina naturskildringar och intressanta personporträtt. Sara Strömberg håller läsaren i ett fast grepp från början till slutet med en mycket spännande och otäck mordhistoria där fragment efter fragment slutligen bildar en mörk helhet”

”Skinn är inte bara lika bra som de två föregående. Den är till och med bättre!”

”Jisses så bra Sara Strömberg skriver. Jag älskade både Sly och Skred, men den här måste jag säga är ännu bättre. […] Sara Strömbergs berättande har både sinnrikhet och finess. Det är vackert. Jag imponeras av det jag läser. Hon är definitivt en av våra största svenska deckardrottningar”

”Tredje delen i serien om lokalreportern Vera Bergsröm, och enligt mig också den bästa. Denna bok är ännu bättre än de två första böckerna […] Omöjligt att sluta läsa”

”Wow, serien om journalisten Vera är helt magisk. […] Svaret är så överraskande samtidigt som det blir så självklart när alla pusselbitar faller på plats.”

”Skinn är en otroligt kuslig och spännande roman som jag i stort sett slukade i en skräckblandad förtjusning. […] den omslöt mig av en sådan kyla att jag ryser även nu när jag skriver om den. Skinn är rysligt bra!”

”Boken blev bara mer och mer uppslukande och när jag läst ut den och lagt den ifrån mig saknar jag Vera i mitt liv”

”Boken kryper verkligen under skinnet och är tidvis riktigt obehaglig […] Lösningen är på många sätt genialisk”

”Skinn är verkligen flera snäpp bättre än de tidigare två och de var som sagt bra! Jag var fast från början till slut!”

”Vera är lite av motsatsen till andra hjältar. Hon skippar duschen, tar en cigg och går sin egen väg. Läs om du inte redan gjort det!”

”En superb kriminalroman […] På samma sätt som Sara Strömbergs tidigare böcker, Sly och Skred, håller Skinn pulsen hög hos läsaren. Intrigen är lika spännande som oförutsägbar. […] Skinn kommer nog att förbli en av årets bästa deckare för mig”

”Gillar du spänning, intressanta och lite annorlunda karaktärer i karga landskap rekommenderar jag varmt den här serien som bjuder på hel del överraskningar.  Jag gillar skarpt!”

”Fantastiska Sara! […] Historien nystas upp och sakta men säkert utan onödiga sidospår som inte för den framåt. Ingen utfyllnad ”bara för att”. Den faller inte heller platt när man som läsare får lösningen presenterad för sig utan spänningen hålls vid liv till sista sidan”

”Sara Strömberg är en mästare på att göra samtida problem till en spännande och komplex mordgåta. […] alltid lika intelligent skrivna, aktuella och spännande […] Hon kastar ut mängder med trådar och har flera parallella historier, men knyter skickligt ihop allting i den överraskande upplösningen”

”Boken är väldigt spännande och svår att släppa. När slutet närmar sig får ingenting störa. Man förvånas över hur många som vet saker som kan tyckas obetydliga då när morden skedde.
Jag hoppas verkligen att det kommer flera böcker om Vera. Vi är inte klara med varandra”

”Sara Strömberg lägger ett skickligt pussel och tecknar ett fint porträtt över Storlien 1995, när dess glansdagar var över” 

”Styrkan är som tidigare Strömbergs känsla för sina egna miljöer och förmåga att ge sitt perspektiv på livet långt från storstan. Hon är skicklig på personskildringar och den som inte faller för den kantiga Vera kan man bara tycka synd om.”

”Det är i mycket Strömbergs språkliga klang som förför.  Hon har en språkstil som innehåller livserfarenhet och blick för detaljer, men också ett egensinne. […] klurigt och spännande […] lågmält och träffsäkert”
Betyg: 4

BTJ-häftet nr 22, 2023. Lektör Ylva Floreman

”Håller samma höga klass som hennes tidigare prisbelönta deckare”

”Man kan inte annat än beundra Sara Strömberg som från ”ingenting” gått till att bli en av Sveriges mest etablerade och älskade författare. Med blott tre böcker. […] Vera Bergström promenerar rakt in i hjärtat på läsaren”
Betyg: 5 tomteluvor

”Njutbar läsning från första till sista sidan!”

”Det är mycket möjligt att jag har läst årets bästa spänningsroman. […] Skinn har allt det jag vill ha av en deckare. Spänning, karaktärer som är som verkliga personer och bra språk. Men Skinn har mer än det, det är en roman om Sverige idag, en roman om glesbygden, en roman om personer som lever ett enkelt liv. Att läsa Skinn lär mig mer om Sverige och om medmänsklighet. Sara Strömberg har en berättarton som går rätt in i mig och Skinn är en njutning att läsa. Jag ville inte att den skulle ta slut, samtidigt som jag hela tiden ville fortsätta att läsa”

”Välskrivet och gräsligt spännande på slutet. En mycket obehaglig historia”

”Livsöden som känns. Karaktärer som är trovärdiga och äkta. Mänskliga med de ljusskygga tillkortakommanden som finns. Ohyggliga saker som sker. Hoppas verkligen det blir fler böcker om Vera. Gillar dem väldigt mycket!!!”
Betyg: 4+

”Med de utspridda ledtrådarna väver författaren ihop en historia som är riktigt, riktigt bra ända fram till det avslutande kapitlet. Jag tycker att det här är Sara Strömbergs bästa bok!”

”Sara Strömberg har skrivit en av årets bästa deckare, nummer tre i serien om Vera – och jag vill bara ha mer! Slutet är så spännande att jag är tvungen att lägga ifrån mig boken, gå ett varv i rummet och sedan fortsätta läsa. […] Den är bara så bra!

”Man sugs direkt in i berättelsen o hålls kvar där genom oväntade vändningar och nervkittlande händelser [..] Sara Strömberg har hyllats av både kritiker och läsare och det med all rätt för det här är riktigt, riktigt bra!”

”Tredje och (enligt mig) bästa delen i serien. Spännande och kusligt så det förslår […] Är tokig i antihjälten Vera!

”En otroligt spännande och mörk berättelse. […] Gillar storyn, språket och huvudkaraktären jättemycket”

”Vilken läsning. Jag klev upp för att läsa klart innan flygtaxin kom i morse. Det var länge sedan jag gjorde något liknande. […] Skinn är faktiskt ännu bättre än de två tidigare. Det borde vara omöjligt, men är lika fullt sant”

”Spänning på hög nivå i Storlien! Det är så mycket mer än en kriminalroman och beskrivningarna av människorna i boken är den stora behållningen”

”Det här är en serie som är hyllad på alla vis som går och med all rätta. Både karaktärer, miljö och handling är riktigt bra och hoppas, hoppas att det här inte var sista delen. […]  Riktigt bra svensk spänning garanteras! ”

”Lika bra som de två tidigare”

”Strömberg lyckas hålla den höga klassen även här. Imponerande! […] man kan inte låta bli att älska Vera Bergström!”

”Jag ville hela tiden fortsätta läsa samtidigt som jag inte ville att boken skulle ta slut.”

”Mitt hjärta går i tusen bitar av denna”

”Samtliga förväntningar uppfylldes verkligen”

”Den av livet något tilltufsade journalisten har, utan tvekan, letat sig in i mitt hjärta […] Detta är en serie som jag kan rekommendera. Varmt!”

”En av årets bästa krimböcker. […] Högsta betyg till Sara Strömbergs Skinn!”

”En riktigt bra deckarupplevelse med tät intrig och klurig upplösning”

”Jag försöker läsa långsamt, vill njuta av språket och miljöerna, men det är omöjligt att låta bli att sträckläsa”

”SÅ BRA! […] Hon har en förmåga att bygga upp en spänning i boken som nästan gör det omöjligt att sluta!”

”Skinn är grymt spännande, och jag får samma blåsa-mig-av-stolen-känsla som när jag läste Sly. Det är bara så galet bra, från början till slut, och spänningsnerven är maxad”

”Jag har tyckt om de två första delarna om Vera Bergström och den här är inget undantag. Storyn är bra även om jag i ett tidigt skede tror mig veta både motiv och gärningsman. Men oj, vad fel jag hade! Och språket i boken skiljer sig helt klart från andra spänningsromaner, så härliga formuleringar!

”Det är komplext och spännande från start. […] Boken är välskriven och jag som läsare är osäker på lösningen långt in i boken! En riktigt bra deckarserie!”

”Ett stänk av vemod och kalla kårar. […] Ta er tid att läsa Sara Strömbergs böcker […] Ger serien en stark 8 av 10!

”Spännande rakt igenom”

”En makalös berättare är hon, Sara Strömberg. I Skinn hålls spänningen uppe till sista sidan, och den lindas in i bygdens berättelse. Så fint! […] Läs de! Och de tidigare två!”

”En sådan höjdare med oförväntade upplösningar. […] Kallt, kargt, våldsamt, ödsligt, ruskigt och mörkt hemlighetsfullt. […] Det är något amerikanskt och thrillermästerligt över den här boken.”

”jag druknar i orden och texten och vill bara ha mer. […] Skinn är otroligt välskriven, inga lösa trådar, fint ihopvävd och med vändningar som är helt oväntade. Läs Skinn och få en fin läsupplevelse av en deckare som håller!”

”Hennes böcker alltså!! De är så bra!  […] Har ni inte läst dessa böcker så måste ni göra det!”

”Sara Strömberg har än en gång skrivit en nagelbitare som också berättar om livet och samhället idag!” 

”Har du inte redan läst dessa böcker så har du tre bra bra böcker framför dig!”

”De andra böckerna golvade mig men den här är otroligt nog ännu bättre. Det är inte ofta man fångas så av en bok. Fenomenal!”  Fem av fem

”Har du inte läst Sara Strömbergs ”Sly” än så gör du det, och sen följer du upp med Skred och Skinn i samma serie. […] Och nä… jag klurade inte ut vem som var den skyldige i någon av böckerna. Och det gillar jag!”

”En spännande berättelse om lösandet av ett gammalt fall som jag rekommenderar till alla som gillar deckare!” 

”Likt en jämtländsk Annika Bengtzon nystar Sara Strömbergs hjältinna upp det gamla fallet.  Skinn är en klassisk svensk deckare med alla ingredienser som gamla mord, överklass och svensk glesbygd! Snyggt berättat och en fyra från mig..

”Jag har sett fram emot fortsättningen efter Sly och Skred och jag blev inte besviken. […] Fortsätt skriv Sara, jag kommer läsa!”

”Sakta sugs man in i boken, sen blir man fast!
Det går helt enkelt inte sluta läsa.
Den är spännande med snirkliga vägar. Oförutsägbar. Sen kan man inte låta bli att gilla den egensinnige Vera skarpt.
Skinn är minst lika bra som Sly & Skred.
Alla tre håller jämn och hög nivå.”

”Helt otroligt spännande och flera tappa-hakan-tillfällen! […] rent briljant! […] Jag är så glad att jag läst dessa böcker, och att det finns fler riktigt bra svenska deckarförfattare förutom briljanta Åsa Larsson!

”Skinn” var lika bra som de förra och såna här deckare får alltid upp läslusten för mig. […] Spännande och välskriven med bra persongalleri”