SLY - en kriminalroman av sara strömberg

SLY är Sara Strömbergs prisade debutroman. Svenska Deckarakademin utsåg Sara till ”Årets deckardebutant 2021” och boken blev även nominerad till ”Årets bok” och ”Årets debut” i Crimetime Award.

Ett mord.
En ensam lokalreporter.
En väv av mörker.

Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret…

Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.

När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

Sly - en kriminalroman av Sara Strömberg - böcker i ordning

TILLGÄNGLIG I ALLA FORMAT

SLY finns att köpa som hårdband, storpocket, pocket, e-bok och självklart även som ljudbok, inläst av Katarina Ewerlöf. Tillgänglig på alla ljudbokstjänster.

Köp den hos:

Aktuellt om Sly

RECENSIONER AV SLY

”Oerhört skicklig deckardebut som berättar om ett blött och höstmörkt Åre där turisterna gett sig av och vinden river och sliter. Tragiskt, spännande om med ett närmast poetiskt språk”

Viveca Sten tipsar om Sly i Aftonbladet. 29 oktober 2023

”Mest spännande är en debutant: Sara Strömberg som skriver om en deppig kvinna i Åretrakten. […] Visst är det en deckare, en skickligt berättad spänningsroman, men den drar mer åt Karin Smirnoffs böcker om Smalånger än åt deckargenren. […] en så intressant ny bekantskap att jag funderar länge över den.”

”Jag läser första sidan och sedan är jag fast. Texten letar sig in under huden, man kan inte värja sig.”

Ingalill Mosander, Aftonbladet listar de fyra bästa böckerna just nu (23 april 2022)

”Ja, den är lika suverän som titeln” Språket, tonen, känslan, karaktärerna – klockrent!

Johan Anderblad, Instagram

”Lovorden haglar över Sara Strömberg och jag instämmer till 100%. Sly hör till det bästa jag läst i spänningsväg på länge och jag rekommenderar den varmt till dig som gillar Åsa Larssons eller Stina Jacksons böcker. Läs!”

”Sly är en lysande glesbygdsdeckare! Det här är verkligen livet i periferin, på riktigt. Det är ensamhet, avstånd, och huvudpersonen Vera har en härligt bitter-irriterad syn på omvärlden med allt ifrån lärarjobbet till turister.  Jag är i alla fall helt övertygad om att Strömberg kommer att bli en ny, hyllad deckardebutant, som många kommer att läsa och snacka om i höst. Och inte bara i höst.”
”Debuten imponerar framför allt med sitt språkliga liv som smakar allt annat än mellanmjölk.  […] närvaron i miljön, alla dessa levande glesbygdsmänniskor och framför allt det modiga och uppfinningsrika språket som aldrig räds för att ta i ett varv extra gör detta till en alldeles ovanligt glädjande läsning i årets debutantflod.”
”En debut i genren som fick mig att sträckläsa och bli alldeles lycklig. […] Sly är en oupphörligt spännande kriminalroman men det är också ett fantastiskt porträtt av den utslitna, besvikna och bortkastade Vera.”
”Sara Strömberg har skrivit en suggestiv och kuslig deckare som kryper innanför skinnet. Det är människorna och deras öden som är i fokus, inte polisens jakt på mördaren. […] En riktigt spännande första bok om journalisten Vera Bergström, med ett riktigt snyggt omslag dessutom.”
”Redan när jag läser de inledande sidorna förstår jag att Sara Strömbergs Sly kommer att bli någonting utöver det vanliga. Det känns i språket, detaljerna och i omsorgen.
[…] För det här är en roman som lyfter högt över andra krimromaner.”
”Sara Strömberg skriver hisnande hudnära. Det är en tät och ofta poetisk text som inte släpper taget många sekunder. Den tvingar läsaren med steg för steg i skarpögda beskrivningar av allt från reporna i en diskad lunchlåda till tungan på en fälld älgtjur. Man känner Veras kropp, allt från en fettknöl på magen till de envisa mellanblödningarna som hon får stoppa med toalettpapper.”
”Det jag tycker mest om med den här boken är de mästerliga miljöskildringarna  – man känner den blöta, kalla kylan, känner lukten av utkyld rå sommarstuga och ser skillnaden mellan de som har och de som inte har. […] Krimstoryn gillar jag också, hur det förflutna kommer åter med en rejäl hämndlystnad” 
”Wow, vilken spänningsdebut! Jag gillar allt med Sara Strömbergs Sly! […] Snälla, låt mig läsa mer om Vera Bergström! Hon har ruter i sig och betraktar sin omvärld med en kritisk blick. […] Och slutet – så perfekt!”
”Det är svårt att tro att detta är ett förstlingsverk. Journalisten Sara Strömberg skriver som om hon hade författat romaner under många år. […] Språket är livfullt och extremt mustigt.” Betyg: 5 
”Den är skickligt skriven och en obehaglig känsla kryper in i skinnet när man läser denna bok. Jag tror inte någon kommer att vara oberörd när man läser den. För läsa den tycker jag ni skall göra.”
”Spännande på ett lågmält sätt. Vacker text och miljöbeskrivningarna är fantastiska, Vätan, mörkret och dofterna. De kommer innanför skinnet och blir verkliga. Livsöden som känns. Hoppas det blir fler böcker om Vera.”
”Tycker man om svenska deckare så är detta en bok som måste läsas! […] man fångas snabbt och dras med i handlingen och det är svårt att lägga ifrån sig boken. 
Läs den! Lås dörren först. För säkerhets skull”
”Vilken debut! […] man kan nästan ta på bitterheten, på frustrationen och på stämningen som finns i Veras liv. Läs!”
”Min favorit är huvudkaraktären Vera. Hon är en karaktär jag inte visste jag saknat i litteraturen, och särskilt spänningsgenren, förrän nu”
”Det är språket. Det gör inte hela berättelsen men det gör mycket av den. Språket för berättelsen framåt och stannar upp, fördjupar, tar in personerna och miljöerna, blickar bakåt. […] som får den scen där berättelsen utspelar sig just där och då att bli en film för ögonen. […] Hon får berättelsen att bli, i ordets bästa betydelse, märkvärdig tack vare sitt språkhanteverk. Sara Strömberg skriver så bra.” 
”Det är välskrivet, med känsla och överygande, och blir just den kärleksförklaring till landskapet och de människor som lever där som Sara Strömberg i sitt efterord säger sig ha velat skapa.
”Jag får en känsla av att vara i Jana Kippos (Karin Smirnoff) värld. Det är samma mörker, smuts och ohälsa bland udda karaktärer i glesbygden, men språket är mer utbrett. […] en känslosam och ruggig historia om konsekvenserna av alla val vi gör längs livet och hur vi lämnar dem vidare.”
”Jag blir fullkomligt förtrollad av denna bok. Den går rakt in i mig. […] Boken beskriver ensamhet så bra. Ensamhet och tomhet. Och vad det gör med en människa att väljas bort…”
”Det är svårt att tro att detta är en debutbok!  Jag får lite Åsa Larsson-vibbar då jag läser […] Sly är nominerad av Svenska Deckarakademin till Årets deckardebut och jag hoppas innerligt att den, välförtjänt, vinner priset!”
”Miljöbeskrivningarna är överjordiskt bra  […] Den här förskönar inte, den visar upp livet som det är. Sara Strömberg har ett språk som skänker guld till språkkistor”
”Herre min värld vilken läsningt!  Hur man nu kan förnya en så given genre som deckarens kan man fråga sig med Strömberg har lyckats med ett språk som ofta överraskar och en medelålders avdankad kvinnlig journalist i huvudrollen. […] det här är en bok som ni inte vill missa!”
”Om ni bara ska läsa en bok till i år – eller börja med en ny bok nästa år så är SLY den att göra det med.” 
”Med ett språk av fantastiska formuleringar som utan omsvep beskriver personer, känslor och sammanhang utan att det känns minsta konstruerat har Sara Strömberg verkligen fått in en fullträff. […] du kommer att sugas in i berättelsen med osynlig kraft”
”…debutanten Sara Strömberg tränger sig in vid sidan av giganterna Åsa Larsson och Tove Alsterdal… och hon gör det med den äran. […] Heja Sara Strömberg – låt Vera Bergström komma till tals igen och igen…!” 
”Det är rakt, avskalat och kryddat med svart humor. Jag älskar det. Sara Strömberg är en ny lysande stjärna med en alldeles egen plats på deckarhimlen.”

”Spänningen är olidlig i denna kriminalroman. Som ett stort pussel som bara väntar på att bli färdiglagt. […] Boken är så välskriven och detaljerad, man kan ta på känslorna. En bok man MÅSTE läsa”

”Jag gillar den här boken så mycket att jag nästan inte vet vad jag ska skriva om den. […]  det är en nerv som gör att man hela tiden vill vidare i storyn. […] läs eller lyssna på den här boken så förstår ni vad jag menar”

”Miljöbeskrivningarna är slående. Jag känner mig nästan fysiskt närvarande i boken. Som om jag vore Veras skugga. Jag ser mycket fram emot att få återbesöka de Jämtländska skogarna och Vera Bergström!”

”Sara Strömberg leverar i världsklass! […] Den här måste ni genast läsa! Om ni lyssnar kommer ni inte bli besvikna, Katarina Ewerlöf läser in den helt suveränt.”

”Men snälla! Dra mig baklänges på en liten vagn – vilken debutbok! […] alltså precis allting med den här boken är magi. LÄS!!

”Lysande debutroman. […] Jag hoppas att vi snart får återkomma till Ånn och Vera Bergström då Sly helt klart gav mersmak.”

”Vilken  härlig debut! Den går inte att sluta lyssna på. Den mottog pris för bästa debut hos svenska deckarakademin 2021. Ett sådant pris kan givetvis skruva upp förväntningarna, men håller den måttet?
Svar: Ja, det gör den verkligen!”

”Sly är en lysande debutroman. […] Med ett språk fullt av fina formuleringar och pricksäkra beskrivningar njuter man av läsningen av denna Norrland noir. Det är inte den minsta svårt att förstå varför denna fick årets debutpris 2021 av Deckarakademin.”

”Jag uppskattar att huvudpersonen i boken inte är polis eller kriminalare utan en kvinnlig journalist i medelåldern. […] En stark debut värd sina priser och utmärkelser.”

Sara Strömberg vann Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska debut 2021. Ett välförtjänt pris för boken Sly. […] Vera är en kvinna som jag gärna lär känna mer och Jämtland lockar trots mord och andra farligheter. 

”Den här gillar jag! […] Vera är en ensamvarg med skön humor och självinsikt, vilket leder till en hel del fniss trots den spännande inramningen. Ett härligt språk och många intressanta karaktärer som jag gärna läser mer om framöver”

”Intressant story, fantastisk miljö och ett gäng med karaktärer som alla har sina egna personligheter […] En riktigt bra bok! 

”Äntligen en bok som fångar mig från start och får mig att känna ”bara lite till” […] det är som att se en film.”

”Det här var en ny bekantskap som gav mersmak. […] en spännande bok som griper tag”

”Miljön, personerna språket – oh så bra det är! […] språket är både direkt & poetiskt på samma gång”

”Wow vilken debut. Jag drogs snabbt in i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den. […] jag får inte pusslet att falla på plats förrän i slutet, skickligt gjort av författaren”

”Jag har fått en ny favorithuvudperson bredvid Barbara Havers, Rebecka Martinsson & Siv Dahlin. Hon heter Vera Bergström. […] Så välskrivet, drivet, roligt och spännande. Och hela tiden finns hjärtat med i berättelsen, medkänslan med den som inte lyckats i omgivningens ögon”

”Herregud vilken deckare! Det är så välskrivet, snyggt, fint hanterade personporträtt och miljön är enastående!!! Oerhört imponerad! Läs den, läs den, läs den!!

”Satan vad bra! ÄLSKAR denna! ÄLSKAR.” 

”Denna kriminalroman tilltalar mig av flera skäl. Författaren har ett språk och ett driv i handlingen som ger romanen ett sällsynt liv. Miljön är beskriven så att jag känner det som att jag är där, på plats.”

”Jag var lite halvtrött på deckare för tillfället, men denna drog upp mitt intresse igen! Författaren har en verklig talang för att förmedla både miljö, sinnesstämningar och bra personporträtt.”
Betyg: 5

”Bäst och mest imponerande läsning blev Sly av Sara Strömberg!”

”Verkligen spännande deckare av författaren till barnens favorit Birger! […] Denna bok tilltalade mig och jag väntar på en fortsättning.”

”Damn vilken spännande bok! […] fler och fler dimensioner av fallet träder fram efter hand och jag älskar bristen på krusiduller i porträtterandet av Vera”

”En eftertänksam bladvändare med så många fina, sorgliga, underfundiga och roliga formuleringar. Så många hundöron jag gjort i boken för att kunna gå tillbaka till”

”Åh, du milde vilken bra bok!. Härlig miljö och vackra naturbeskrivningar. Intressanta och spännande karaktärer. Välskrivet och spänning på toppnivå. Rekommenderas varmt!”

”Vilken debut. Wow. Hatten av Sara! […] Hela boken är en motsägelse. Så otroligt rå och ful och samtidigt så oändligt vacker. Den är lågmäld och väldigt högljudd.”

”Det här är utan tvekan en av de bästa thriller/deckare jag läst. […] blir intressant att se om någon av de andra nominerade till Årets bok kan slå denna otroliga debut. (Viktor).

”Äntligen en nytänkande deckare! […] Strömbergs beskrivningar gör så det känns som man är i en film”. (Emma)

”Doften av de jämtländska skogarna smyger sig ut bland sidorna i en fantastisk och förtrollande debut. […] Denna thriller kryper under ditt skinn. Hemligheter som aldrig får berättas. Landsbygdens vidunderlighet och dess mörka sida. Läsupplevelse.”

”En kriminalroman med ett högt tempo där spänningen ökar hela tiden. […] Sly är ju nominerad till årets bok och det skall bli spännande att se om den kniper priset.”

”En nervkittlande och spännande bok som var svår att lägga ifrån sig […] Ser fram emot nästa bok om journalisten Vera Bergström.”

Lite samma känska som jag fick när jag läste ”Silvervägen” av Stina Jackson, love it!” […] Spännande story, intressanta karaktärer och en lite mystisk miljö tillsammans med, ett ibland, nästan burdust språk.
Alla tiders kombination enligt mig.

”Boktips! Spännande, tragiskt och jordnära.”

”Suggestiv, spännande, välskriven… […]  Röstade på den här boken när jag blev varse nomineringen till Årets bok och då var jag ändå bara halvvägs genom den. Om ni undrar om ni missat någonting i bokväg det senaste året så kan det vara den här boken. Läs den.”

”Sly har allt man kan önska sig av en bra deckare!”

”Språket är till viss del poetiskt. Berättelsen är spännande, tragisk och har ett mörkt djup. Miljöbeskrivningarna är väldigt bra och personporträttet av Vera är skickligt gjord.  Jag kommer definitivt att läsa uppföljaren Skred”

”Vilken upplevelse. Detta är en debutroman som torde få de mest välrennomerade författare att grina av avund. Boken har ALLT. Storyn, karaktärerna, språket.”

”Jag är så glad att det finns en fortsättning, för jag vill läsa mer!”

”Sly har allt det jag önskar när det kommer till kriminalromaner. […] Måste såklart ha del 2. Gärna igår.”

”Njöt så mycket av avdankade jounalisten Veras jakt på en kvinnomördare. Ahh! Vill absolut läsa mer om Vera”

”Första boken om lokalredaktören Vera Bergström i Åre belönades 2021 med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debut, vilket inte förvånar mig alls. […] Vilket språk och vilken enastående förmåga att illustrera miljöer och människor på ett så klockrent sätt! Annorlunda och norrländskt kargt och rejält!”

”En fin blandning mellan roman och deckare!”

SLY i SVT:s Babel

Babels reporter Johan von Sydow åkte till Ånn och träffade Sara Strömberg.

Sly i Gokväll

SLY i SVT:s Go'kväll

Monica Lindgren tipsar om Sly i SVT:s Go´kväll!
22 september 2021.

”Det finns en uppriktighet, det finns hjältar och det finns jävlar anamma på så många plan i den här boken. Suveränt läsvärd!”

SLY i TV4 nyhetsmorgon

Micael Dahlen väljer ut Saras debut som den mest intressanta boken i höstens debutantflod!
17 september 2021.

”Den här är underbar. […] Läs den!”

(Om Sly vid 07:20)

Deckardårarna logotyp

SLY i podden Deckardårarna

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna. I det här avsnittet pratar de bland annat om SLY!

”Jag läser en fantastisk bok just nu […]  jag började läsa den i förrgår och sedan har jag bara läst och läst och läst. Den rekommenderar jag varmt!”

(Om Sly vid 01:01:46

bästa spänningsromanerna Sly

Bästa spänningsromanerna just nu enligt Gota Medias spänningstopp (sept. 2021)

En månatlig tio i topp utvald av de fyra recensenterna Bengt Eriksson, Inger Melin, Mats Palmquist och Bella Stenberg.

Listan publiceras i Ystads Allehanda, Borås Tidning, Barometern, Smålandsposten, Kristianstadsbladet med flera.