SARA STRÖMBERG BÖCKER I ORDNING

Sara Strömbergs hyllade och prisade kriminalromanserie om den jämtländska reportern Vera Bergström har hittills kommit ut i tre delar – och den fjärde skrivs just nu. 

Här är de i ordning:

Sly - en kriminalroman av Sara Strömberg - böcker i ordning

SLY (2021)

Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret…

Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.

När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

SLY är Sara Strömbergs första bok om antihjälten Vera Bergström. En stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda, förlagd till en plats där storstadsturismen har tagit över, där vinnarna tar allt och där förlorarna faller.

Sara tilldelades för Sly det prestigfyllda priset ”Årets deckardebutant 2021” av Svenska Deckarakademin. Boken har också hyllats av recensenter i tidningar, bloggar och sociala medier,  lyfts i TV4 nyhetsmorgon, SVT:s Go’kväll, fått ett eget inslag i Babel och blivit nominerad till ”Årets debut” i både Adlibrispriset och Crimetime Award. Och inte minst blev den en av av 12 nominerade i det stora priset ”Årets bok” 

Sly släpptes på Modernista förlag 25 augusti 2021. 

skred sara strömberg

SKRED (2022)

Sommaren regnar bort i Åre där grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred som inte bara river upp nya sår i samhället utan också kommer att dra fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden när han försvann spårlöst mitt på fjället för nästan två år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leder sökandet efter sanningen till ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.

SKRED är den andra boken om Vera Bergström, och precis som den första utspelar den sig i byarna på Åres baksida. 

Även Skred har hyllats med fantastiska recensioner i både TV, radio, tidningar och sociala medier som ”ännu bättre” och vann Svenska Deckarakademins stora pris ”Årets bästa svenska kriminalroman 2022”. Skred var också nominerad i Storytel Awards och till ”Glasnyckeln 2023” – priset för bästa nordiska kriminallitterära verk. 

Skred släpptes på Modernista förlag 15 augusti 2022. 

Skinn - en kriminalroman av Sara Strömberg

SKINN (2023)

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och han är fortfarande farlig.

SKINN som släpps 23 oktober 2023 är den tredje boken i serien, och den här gången är spelplanen Storlienfjällen. Även den tredje boken i serien har hyllats med bland annat en nominering till ”Årets bästa svenska kriminalroman”

Just nu är den en av tre finalister i kriminalromankategorin i Storytel Awards. Vilken som vinner avgörs 13 mars 2024.

Skinn släpptes på Modernista förlag 23 oktober 2023.

SARAS BARNBÖCKER OM BIRGER - DET LILLA STORSJÖODJURET

Utöver sina kriminalromaner är Sara Strömberg också författare till en serie om hittills åtta barnböcker om Birger – det lilla Storsjöodjuret. För dem tilldelades hon, tillsammans med maken och illustratören Anders Nilsson, Östersunds kulturpris 2015. 

Sara Strömberg böcker om Birger - det lilla Storsjöodjuret