SKRED - en kriminalroman av sara strömberg

Skred är den andra delen i serien om antihjälten Vera Bergström och uppföljaren till hyllade och prisade SLY. Utsedd till ”Årets bästa svenska kriminalroman 2022” av Svenska Deckarakademin. Boken är även nominerad till ”Glasnyckeln 2023” – priset för bästa nordiska kriminallitterära verk. Läs mer »

En syster gräver
efter sin bror.

En programledare
vill fly från lögnerna.

Och fåren skriker…

Sommaren regnar bort i Åre där grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred som inte bara river upp nya sår i samhället utan också kommer att dra fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden när han försvann spårlöst mitt på fjället för nästan två år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leder sökandet efter sanningen till ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.

Skred av Sara Strömberg
Skred av Sara Strömberg som hårdband, storpocket, pocket, ljudbok och e-bok

SKRED finns att köpa som hårdband,  storpocket, pocket e-bok och självklart även som ljudbok, inläst av Katarina Ewerlöf. Tillgänglig på alla ljudbokstjänster. Läs mer här » 

Köp den hos:

Aktuellt om Skred

RECENSIONER AV SKRED

”Uppföljaren Skred är ännu starkare! […] Vera Bergström är underbar, man älskar henne!”

Monica Lindgren hyllar Skred i SVT:s Go’kväll. Om Skred från 27:57

”Skriva kan hon ju va, och berätta en historia på rätt sätt kan hon också. Henne fastnade jag för faktiskt. Den är läsvärd!”

Leif GW Persson, TV4 Nyhetsmorgon

”I Skred möter läsaren Sara Strömbergs helt ljuvliga anti-hjältinna Vera Bergström igen”

Yukiko Duke tipsar om 2022 års bästa kriminalromaner.

Spela videoklipp

”Fem nya deckare, men allra bäst är Sara Strömbergs Skred
[…] Allt hänger ihop i Vera Bergströms värld: staden är beroende av landsbygden, politikerna är beroende av företagarna, människorna är beroende av varandra och nuet är beroende av historien. Ingen förstår hur beroende man är av naturen.”

”Hon har lyckats med den svåra tvåan på ett sätt som få författare gör”

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna. I det här avsnittet pratar de bland annat om Skred!

Deckardårarna logotyp

Om Skred från 18:25

”Jag kan bara konstatera att hon har lyckats igen, och dessutom förbättrat sig. Hur är det möjligt?  […] Sara Strömberg är en mästare på att gestalta människor.”
Betyg: 5 tomteluvor

”Om man utser ”bästa uppföljaren” borde Skred ligga bra till.  […] ett sommardoftande Norrland som biter tag via ett nästan hypnotiskt intensivt språk och en hudlöst närvarande journalist/deckare Vera Bergström. […] Sara Strömberg använder spänningsgenren på bästa tänkbara sätt.”

”Det är bara att kapitulera – Sara Strömberg är inte enbart en suverän deckardebutant, hon håller också vad hon lovar och  ”Skred” är till och med starkare än ”Sly” Sara Strömbergs bildspråk är en ren njutning […] i alla skalor från poetiskt till brutalt […] Spänningen, de komplicerade relationerna, hemligheterna – allt håller hela vägen.  En helgjuten deckare på alla sätt och vis!

”Sly utsågs till årets bästa debut. Hennes nya visar att det inte var någon engångshändelse”

Ingalill Mosander, Senioren

”Jag tyckte mycket om Saras debutroman Sly och är väldigt nyfiken på hennes nästa steg. Dessutom är Skred en strålande titel på en spänningsroman så den hamnar överst i bokhögen i höst”

Anders de la Motte tipsar om Skred som gästredaktör hos Bonniers bokklubb

”Återigen har Sara Strömberg trollbundit mig med en deckarhistoria som hon bygger upp med hjälp av stämningar och underbara miljöbeskrivningar”

”Sly var riktigt bra, men i Skred tar Sara Strömberg ännu ett steg. […] Det här är en av de bästa spänningsromanerna jag läst i år, och jag väntar spänt på nästa del.” 

”Strömberg väver skickligt samman bokens intrig med vardag och villkor för människor på den jämtländska landsbygden. Hennes beskrivande språk är njutningsfullt, stärkt av både livserfarenhet och klokskap. […] Böckerna om Vera är fortsatt en stjärna på svenska deckarhimlen.”

Lektör Ylva Floreman, BTJ (nr 17 2022)

”Än mer än i debuten excellerar författaren i ett starkt, brutalt och samtidigt lustfyllt landsbygdsspråk” […] Vera Bergström är tillbaka, denna vresiga, sorgsna, tuffa medelålders lokalredaktör i Åre […] denna udda huvudperson som vi som läsare inte kan annat än älska.”

 ”Jag hade höga förväntningar, och de infriades, för jag tycker att den här boken var precis lika bra som den förra, och till och med ännu lite bättre”
Betyg: 4,5 av 5

”Miljöbeskrivningarna håller samma nivå som den prisade debutromanen och jag upplever att mysteriet som Vera Bergström kastas in i denna gång överträffar det förra […] Min gissning är att många som gillade ”Sly” kommer att uppleva att ”Skred” överträffar den.”

”Jag blev helt vild när jag läste Sly […] Jag kände mig lugn och trygg i förvissningen om att Sara Strömberg skulle ro hem det galant. Vilket hon också gjorde. […] Skred håller lika hög klass som Sly.”

”Författaren överträffar här tidigare succé och ror i land med en deckare som är en hyllning till landsbygden samt en klockren bladvändare. Betyget blir 5/5″

”Spännande och gripande med livsöden som känns. Rekommenderar boken varmt!”

”Uppföljaren till finfina Sly levererar […] Strömberg är en ny favorit!”

”Detta är samhällkritik när den är som bäst […] och Vera alltså, jösses, vad jag gillar henne!”

”Träffsäkra personporträtt och fantastiska naturskildringar, och spännande är det förstås också.”

”Första boken Sly var mycket bra,  denna är ännu bättre!”

”Skred, den andra delen om journalisten Vera av Sara Strömberg håller även den  samma höga klass som första boken.”

”Inte lätt att följa upp en så stark debut. Men Sara gör det med bravur. Hennes svärta och mustiga ton är specifik. Välskriven och man kan inte annat än älska Vera. Så befriande karaktär”

”Den jämtländska miljön beskrivs med en närhet och värme som går att ta på. En stark deckare med mycket känsla. […]
En bok man behöver läsa.”

”Här har vi en bladvändare. Det är spännande, har flera mörka hemligheter och många trasiga människor […] Det känns äkta och trovärdigt vilket gör att det ibland kryper under skinnet på mig.

”Sara Strömberg bjuder igen på verklighetstrogna karaktärer och en rå berättelse som tar nya vändningar precis innan jag hinner bli uttråkad. Självklar läsning för alla som gillar kriminalromaner!”

” Det kryper under skinnet och sipprar in överallt. […] Detta är ett författarskap jag gladeligen kommer återvända till i framtiden.”

”Plattan i mattan Bergström, dig följer jag gärna på fler murveluppdrag!”

”Sara Strömberg har blivit en av mina absoluta favoritförfattare  […] Gillade man Sly kan jag nästan garantera att man kommer gilla Skred också”

”Jag känner så mycket för Vera och hejar på henne. Hennes dekadens och snarstuckenhet livar upp”

”Njutbar läsning som får ta tid då man inte vill lämna trakten runt Åre som med jämtländskt vemod i all sin enkelhet kommer till sin rätt genom Sara Strömbergs röst. Lågmäld spänning på högsta nivå! Betyg 5″

”Precis som debuten ”Sly” så har ”Skred” en egen ton och en språkligt lite skev stil som jag bara älskar. […]  Årets bästa kriminalroman enligt Svenska deckarakademin och mig.”

”Betyg: 5 av 5. En helt perfekt bok!” 

”Kriminalromanen ”Skred” gör ingen besviken. […] Sara Strömberg är en av mina favoritförfattare, stilen öppnar för sträckläsning, tempot är högt och beskrivningarna av huvudkaraktären med flera är underbara. […] Den 23 oktober är det lilla julafton, då släpper Strömberg en ny bok, ”Skinn”.

”Den första boken i serien, Sly, tog mig med storm. Den här är minst lika bra. Eller kanske faktiskt ännu bättre, om möjligt. […] Aldrig har jag läst en deckare som har ett sådant språk.  En oerhörd litterär begåvning” 

”Jag är golvad! Så himla bra! Efter succén med ”Sly” var förväntningarna ganska höga, men jag hade inte behövt oroa mig – de uppfylldes och mer därtill! Miljöbeskrivningarna är så klockrena att det känns som om en är där och jag känner typ lite samhörighet med Vera (även om jag inte är journalist eller gräver i försvinnanden). Jag ser fram emot fler böcker om henne!”

”Vill ha mer! Mer Norrland, mer Vera, mer, mer, mer. Är golvad! Så himla bra!”  

”Åter en makalös bok! Tät, suggestiv, spännande och oförutsägbar. Betyg: 5″

”Skred är en ännu bättre roman än debuten. Jag är riktigt imponerad. Jag kunde inte lägga den ifrån mig.  […] Den har en bättre dramaturgisk uppbyggnad. Läsaren kommer ännu närmare alla huvudpersoner. Berättelsen är smart komponerad och belyser ännu bättre många av de aktuella konflikterna runt exploateringen av Åredalen.
Huvudpersonen Veras delaktighet i allt känns mer självklar än i debuten.”

Christer B. Jarlås, Facebook

”Minst lika bra som ”Sly”! Okonstlad, rå, ärlig och fängslande… Tack för ännu en fantastisk läsupplevelse!”

Kicki Palmborg Westermark, Facebook

”En urspännande deckare men också ett tungt inlägg i glesbygdsdebatten. […] Längtar redan efter nästa!”

Karin Thomasson, Facebook

”Det goda berättandet är förädlat.
Med debuten ”Sly” vann hon i fjol Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska debut. På flera sätt välförtjänt, inte minst för den övertygande skildringen av den jämtländska landsorten och den genuina gestaltningen av dess människor.

De inslagen finns med också i den här uppföljaren och ger bästa behållningen. Historien är effektivt berättad och ur den framträder tydligt de fjällnära trakterna med sin naturliga skönhet – men också småbyarnas långsamma förfall och de boendes svårigheter.”

”Man fångas från första sidan och man vill inte lägga den ifrån sig. Sara Strömberg har vävt en spännande historia som skildras med ett målande och välskrivet språk.”
Betyg: 5

”Tror ni jag kastade mig över den här och läste febrigt under ett par dagar? Hell yes! […] Skred är fantastisk! Jag älskar Vera, hon är så trovärdig och vanlig.”

”Sara Strömberg har återigen skapat en bok som är fängslande!”

”Bra deckare i karg fjällmiljö! […] Tycker om den lite vemodiga känslan och Vera gillade jag redan sedan förra boken!”

”Strömberg gör det hon kan bäst: att skriva en medryckande spänningsroman. Hon lyckas skriva en medryckande, trovärdig roman som handlar om ond bråd död, men ändå inte blir deppig.”

”Skred är en kriminalroman att sträckläsa med en tät intrig och orginell berättelse. […] Hon skriver rakt och filmiskt, flytet i texten gör den både lätt och snabbläst. Skred är oupphörligt spännande”

”Skred är minst lika bra som ettan och den tar start redan från sida ett.”

”Första boken om Vera var bra, till och med mycket bra. Men jag tror ändå att den här andra boken om den Årebaserade journalisten är ändå bättre. […] Jag blir bara helt lycklig av att läsa. Viken fantastisk bok.”

”Miljöbeskrivningarna är fantastiska. […] Livsöden som känns. Karaktärer som känns trovärdiga och äkta. Mänskliga med de ljusskygga tillkortakommanden som finns. Hoppas verkligen det blir fler böcker om Vera.

”Strömberg väver skickligt samman bokens intrig med vardag och villkor för människor på den jämtländska landsbygden […] Just nu är Skred den populäraste boken att låna hos oss!”

”Rekommenderar starkt den här boken och ser fram emot en tredje del i berättelsen om Vera Bergström” 

”Tycker denna är bättre än Sly. Läs!”

”Strömberg skriver spänningsromaner som verkligen borrar sig in i läsaren och språket är härligt befriat från förutsägbara deckarmarkörer. Varje ord är utvalt, miljöbeskrivningarna av den jämtländska naturen är så väl skrivna att jag förflyttas dit”

”Strömbergs språk går att drunkna i för det är så målande vackert, men också kargt så det går att riva sig på. Jag älskar det!”

”Jag var djupt imponerad av den första boken Sly, och blev om möjligt ännu mer imponerad efter att ha lyssnat klart på del två. Sara Strömberg är verkligen en mästare på att gestalta människor.”

”Det var ett nöje att åter möta Vera och då i en bok av lika hög klass som Sly som jag också rekommenderar.”

”Gillade Strömbergs debutbok Sly jättemycket […] del två är ännu bättre!”

”Jag älskar Vera Bergström, hennes kantighet, rakhet och vanlighet”

”Ytterligare en bra deckare av Sara Strömberg!” 

”Sara Strömberg är en mästare på personbeskrivningar. Såväl karaktärer som miljöer är inte glansbilder, utan smått skamfilade och ruffiga – men de känns autentiska och till och med bekanta.”

”Det är skickligheten att kunna skriva och berätta med inlevelse som gör läsupplevelsen mäktig. […] En bok man behöver läsa”

”Sly och Skred av Sara Strömberg. Två alldeles underbara böcker om lokalreportern Vera i Jämtland. Läs för guds skull!”

”Sara Strömberg har på kort tid arbetat sig upp till att vara en av de bästa bland svenska kriminalförfattare.  Skred är en kriminalroman jag verkligen rekommenderar.”

”En riktigt lysande uppföljare  […] Skred har allt en kriminalroman ska ha – spänning, puls och driv som gör att jag som läsare bara vill läsa mer.”

”Jag gillar Saras sätt att skriva där miljön nästan är en egen karaktär  […] Jag är så sugen på den tredje delen nu.”

”Klart en värdig uppföljare. 5:a”