SKRED är den andra delen i serien om antihjälten Vera Bergström och uppföljaren till hyllade och prisade SLY.

En syster gräver
efter sin bror.

En programledare
vill fly från lögnerna.

Och fåren skriker…

SKRED - en kriminalroman av sara strömberg

Sommaren regnar bort i Åre där grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred som inte bara river upp nya sår i samhället utan också kommer att dra fram mörka hemligheter.

Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden när han försvann spårlöst mitt på fjället för nästan två år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leder sökandet efter sanningen till ett skrämmande förflutet som snart ska hinna i kapp alla inblandade.

skred sara strömberg

Aktuellt om Skred

RECENSIONER AV SKRED

”Hon har lyckats med den svåra tvåan på ett sätt som få författare gör”

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna. I det här avsnittet pratar de bland annat om Skred!

Om Skred från 18:25

…eller där du brukar lyssna på poddar

”Om man utser ”bästa uppföljaren” borde Skred ligga bra till.  […] ett sommardoftande Norrland som biter tag via ett nästan hypnotiskt intensivt språk och en hudlöst närvarande journalist/deckare Vera Bergström. […] Sara Strömberg använder spänningsgenren på bästa tänkbara sätt.”

”Det är bara att kapitulera – Sara Strömberg är inte enbart en suverän deckardebutant, hon håller också vad hon lovar och  ”Skred” är till och med starkare än ”Sly”.

Sara Strömbergs bildspråk är en ren njutning […] i alla skalor från poetiskt till brutalt […] Spänningen, de komplicerade relationerna, hemligheterna – allt håller hela vägen.  En helgjuten deckare på alla sätt och vis!

”Jag tyckte mycket om Saras debutroman Sly och är väldigt nyfiken på hennes nästa steg. Dessutom är Skred en strålande titel på en spänningsroman så den hamnar överst i bokhögen i höst”

Anders de la Motte tipsar om Skred som gästredaktör hos Bonniers bokklubb

”Återigen har Sara Strömberg trollbundit mig med en deckarhistoria som hon bygger upp med hjälp av stämningar och underbara miljöbeskrivningar”

”Sly var riktigt bra, men i Skred tar Sara Strömberg ännu ett steg. […] Det här är en av de bästa spänningsromanerna jag läst i år, och jag väntar spänt på nästa del.” 

”Strömberg väver skickligt samman bokens intrig med vardag och villkor för människor på den jämtländska landsbygden. Hennes beskrivande språk är njutningsfullt, stärkt av både livserfarenhet och klokskap. […] Böckerna om Vera är fortsatt en stjärna på svenska deckarhimlen.”

Lektör Ylva Floreman, BTJ (nr 17 2022)

”Än mer än i debuten excellerar författaren i ett starkt, brutalt och samtidigt lustfyllt landsbygdsspråk” […] Vera Bergström är tillbaka, denna vresiga, sorgsna, tuffa medelålders lokalredaktör i Åre […] denna udda huvudperson som vi som läsare inte kan annat än älska.”

”Första boken om Vera var bra, till och med mycket bra. Men jag tror ändå att den här andra boken om den Årebaserade journalisten är ändå bättre. […] Jag blir bara helt lycklig av att läsa. Viken fantastisk bok.”

”Miljöbeskrivningarna är fantastiska. […] Livsöden som känns. Karaktärer som känns trovärdiga och äkta. Mänskliga med de ljusskygga tillkortakommanden som finns. Hoppas verkligen det blir fler böcker om Vera.

”Miljöbeskrivningarna håller samma nivå som den prisade debutromanen och jag upplever att mysteriet som Vera Bergström kastas in i denna gång överträffar det förra […] Min gissning är att många som gillade ”Sly” kommer att uppleva att ”Skred” överträffar den.”

”Jag blev helt vild när jag läste Sly […] Jag kände mig lugn och trygg i förvissningen om att Sara Strömberg skulle ro hem det galant. Vilket hon också gjorde. […] Skred håller lika hög klass som Sly.”

”Jag är golvad! Så himla bra! Efter succén med ”Sly” var förväntningarna ganska höga, men jag hade inte behövt oroa mig – de uppfylldes och mer därtill! Miljöbeskrivningarna är så klockrena att det känns som om en är där och jag känner typ lite samhörighet med Vera (även om jag inte är journalist eller gräver i försvinnanden). Jag ser fram emot fler böcker om henne!”

”Skred är en ännu bättre roman än debuten. Jag är riktigt imponerad. Jag kunde inte lägga den ifrån mig.  […] Den har en bättre dramaturgisk uppbyggnad. Läsaren kommer ännu närmare alla huvudpersoner. Berättelsen är smart komponerad och belyser ännu bättre många av de aktuella konflikterna runt exploateringen av Åredalen.
Huvudpersonen Veras delaktighet i allt känns mer självklar än i debuten.”

Christer B. Jarlås, Facebook

”Minst lika bra som ”Sly”! Okonstlad, rå, ärlig och fängslande… Tack för ännu en fantastisk läsupplevelse!”

Kicki Palmborg Westermark, Facebook

”En urspännande deckare men också ett tungt inlägg i glesbygdsdebatten. […] Längtar redan efter nästa!”

Karin Thomasson, Facebook

”Det goda berättandet är förädlat.
Med debuten ”Sly” vann hon i fjol Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa svenska debut. På flera sätt välförtjänt, inte minst för den övertygande skildringen av den jämtländska landsorten och den genuina gestaltningen av dess människor.

De inslagen finns med också i den här uppföljaren och ger bästa behållningen. Historien är effektivt berättad och ur den framträder tydligt de fjällnära trakterna med sin naturliga skönhet – men också småbyarnas långsamma förfall och de boendes svårigheter.”

”Man fångas från första sidan och man vill inte lägga den ifrån sig. Sara Strömberg har vävt en spännande historia som skildras med ett målande och välskrivet språk.”
Betyg: 5

”Tror ni jag kastade mig över den här och läste febrigt under ett par dagar? Hell yes! […] Skred är fantastisk! Jag älskar Vera, hon är så trovärdig och vanlig.”

”Sara Strömberg har återigen skapat en bok som är fängslande!”

”Bra deckare i karg fjällmiljö! […] Tycker om den lite vemodiga känslan och Vera gillade jag redan sedan förra boken!”

”Strömberg gör det hon kan bäst: att skriva en medryckande spänningsroman. Hon lyckas skriva en medryckande, trovärdig roman som handlar om ond bråd död, men ändå inte blir deppig.”

”Skred är en kriminalroman att sträckläsa med en tät intrig och orginell berättelse. […] Hon skriver rakt och filmiskt, flytet i texten gör den både lätt och snabbläst. Skred är oupphörligt spännande”

”Skred är minst lika bra som ettan och den tar start redan från sida ett.”