Sly nominerad till Crimetime Award

SLY nominerades i Crimtime Award

För åttonde året i rad delades Crimetime Award ut på Sveriges största deckarfestival – Crimetime. För femte året i rad utspelade sig både festival och ceremoni på Nordens största kulturevent, Bokmässan i Göteborg, där Crimetime i år var ett av fyra teman och större än någonsin.

Pris delades ut i flera kategorier – och bland de fem nominerade till ”Årets deckardebut” fanns Sly av Sara Strömberg!

Någon vinst denna gång blev det dock inte – men bara att bli nominerad är en vinst i sig! Priset för Årets debut gick Victor Pavic Lundberg för ”Den som överlever”. 

Årets deckardebut delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Författarens bok ska ha utkommit under året som gått sedan förra Crimetime. Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Nominerade till Årets deckardebut
1. Victor Pavic Lundberg, för Den som överlever, Albert Bonniers förlag
2. Ulf Kvensler, för Sarek, Albert Bonniers förlag
3. Samuel Åhman, för Linnés arvinge, Kaunitz-Olsson
4. Sara Strömberg, för Sly, Modernista
5. Malin Sanglert, för Det andra arvet, Bokfabriken

SLY av Sara Strömberg

Motivering:

”På pappret en klassisk svensk mordhistoria i den norrländska glesbygden, men med ett mästerligt och eget språk, och mångfacetterade karaktärer. Vi faller pladask för huvudpersonen, den uppsagda lokalreportern Vera Bergström med sina klimakteriebesvär, som är befriande vanlig. Om tillhörighet, klass och livet på Åres baksida, där människorna alltid tycks hamna i medieskugga.” 

Sly - en kriminalroman av Sara Strömberg - böcker i ordning

I juryn för debutpriset 2022
Johanna Wistedt, deckarexpert och förlagsredaktör
Josefine Lindén, författare och förlagsredaktör
Marie Eriksson, deckarälskare som boktipsar som marieinsweden på Instagram
Rasmus Klamas, frilansredaktör och spänningsjunkie
Rebecka Edgren Aldén, spänningsförfattare och sammankallande ordförande

Om Crimetime Award
Crimetime Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland med syftet att sprida kriminallitteraturens kraft. Priset, som är ett av deckarsveriges mest prestigefyllda, har tidigare tilldelats författare som Maj SjöwallNiklas Natt och DagLiza Marklund och Sofie Sarenbrant, med flera. I år delas det ut inför publik under Bokmässan, som nu är tillbaka i full kraft på Svenska Mässan i Göteborg. Prisutdelningen sker på scenen Kåken lördag 24 september klockan 16.00 under ledning av Josefine Sundström och Rebecka Edgren Aldén. Ceremonin är öppen för alla besökare på Bokmässan.

Förutom själva äran tar vinnarna i kategorierna Årets deckardebut och Årets barndeckare emot ett diplom och en prissumma på 10 000 kronor vardera.

Läs mer om Crimetime Award »

Artikel i Östersunds-posten »

Mer aktuellt