Recensioner av Skinn - tredje boken av Sara Strömberg

Skinn får fina recensioner!

En dryg vecka efter släppet börjar nu recensionerna ramla in. Och vilka recensioner! Här är några av de som tyckt till om den tredje boken i Saras serie om Vera Bergström.

”Sara Strömberg debuterade med ”Sly” 2021, den första boken om Vera Bergström, och fick Deckarakademins pris för Årets bästa debut. Andra boken, ”Skred”, kom 2022 och blev Årets deckare enligt Deckarakademin. Förväntningarna är därför stora på ”Skinn”, och själv var jag mycket orolig: nog är det omöjligt att skriva alla tre böckerna på samma höga nivå? Men Sara Strömberg lyckas. Så här är deckare när de är som allra bäst: spännande skildringar av samtidsproblem som inte nödvändigtvis ger lösningar, bara en större förståelse av världen”

”Strömberg blandar vackert poetiska krumsprång med brutala beskrivningar, fängslande dialektala uttryck och en total språkglädje som är omöjlig att inte falla för. […]
”Skinn” är en lika stark deckarupplevelse som Strömbergs debut ”Sly” och uppföljaren ”Skred” och det här är också en serie som började på topp men ändå fortsätter att utvecklas och fördjupas för varje bok”

”Den andra romanen sägs vara den svåraste. I Sara Strömbergs fall blev tvåan ”Skred” ännu mer hyllad än hennes redan prisbelönta debut. Jag ser ingen anledning till att ”Skinn” skulle få ett sämre bemötande än så. […] enligt min mening hennes skickligast utförda hittills”

”Historien växer ut samtidigt som vi läsare allt ivrigare bläddrar till nästa sida på vägen mot en högdramatisk upplösning. […] Mycket om hennes skrivande har jag tagit upp i texter om de tidigare böckerna; det mustiga språket, de levande fjällmiljöerna, landsbygdslivets kärva förutsättningar, insiktsfulla klassklyftor och en del annat. Vill bara komplettera med den imponerande vården av karaktärerna, även biroller som lätt kan försummas, men inte hos den här författaren. […] Skickligt!

”Sara Strömberg har skrivit en av årets bästa deckare, nummer tre i serien om Vera – och jag vill bara ha mer! Slutet är så spännande att jag är tvungen att lägga ifrån mig boken, gå ett varv i rummet och sedan fortsätta läsa. […] Den är bara så bra!

Det är ruggigt, det är välskrivet, och kärleken till det ack så karga landskapet och livet där uppe i norr är påtaglig, trots ylande vinterstormar, sliriga vägar och långa månader av vintermörker. Det är mycket trivsamt i Vera Bergströms sällskap”

”Skred utsågs till årets bästa svenska deckare. Uppföljaren håller samma höga klass […] en kriminalroman med extra allt!”

Ingalill Mosander, Aftonbladet

”Styrkan är som tidigare Strömbergs känsla för sina egna miljöer och förmåga att ge sitt perspektiv på livet långt från storstan. Hon är skicklig på personskildringar och den som inte faller för den kantiga Vera kan man bara tycka synd om.”

”Det är i mycket Strömbergs språkliga klang som förför.  Hon har en språkstil som innehåller livserfarenhet och blick för detaljer, men också ett egensinne. […] klurigt och spännande […] lågmält och träffsäkert”

BTJ-häftet nr 22, 2023. Lektör Ylva Floreman

”Det är mycket möjligt att jag har läst årets bästa spänningsroman. […] Skinn har allt det jag vill ha av en deckare. Spänning, karaktärer som är som verkliga personer och bra språk. Men Skinn har mer än det, det är en roman om Sverige idag, en roman om glesbygden, en roman om personer som lever ett enkelt liv. Att läsa Skinn lär mig mer om Sverige och om medmänsklighet. Sara Strömberg har en berättarton som går rätt in i mig och Skinn är en njutning att läsa. Jag ville inte att den skulle ta slut, samtidigt som jag hela tiden ville fortsätta att läsa”

”Välskrivet och gräsligt spännande på slutet. En mycket obehaglig historia”

”Livsöden som känns. Karaktärer som är trovärdiga och äkta. Mänskliga med de ljusskygga tillkortakommanden som finns. Ohyggliga saker som sker. Hoppas verkligen det blir fler böcker om Vera. Gillar dem väldigt mycket!!!”
Betyg: 4+

Mer aktuellt