Sara Strömberg Ådalens litteraturfestival

Sara till Ådalens Litteraturfestival

11-12 augusti 2023 arrangeras Ådalens Litteraturfestival för första gången. Platsen är Sandslån, mitt i Ångermanälven i Kramfors kommun – och en av de första författarna att presenteras till det fantastiska första släppet är Sara Strömberg.

”I prisbelönta debuten Sly steg hon fram som en lika brutal som kärleksfull skildrare av den norrländska glesbygden. Sara Strömberg skriver spänning, men framför allt gestaltar hon liv och människor i byarna i skuggan av Åre. Uppföljaren Skred utsågs till bästa svenska kriminalroman 2022”

Sara Strömberg

Grundare är författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal som själva driver festivalen i samarbete med nystartade Ådalens industrimuseum. Foto: Frida Sjögren.

– För mig är det här ett sätt att ge tillbaka till Ådalen, säger Tove Alsterdal, vars senaste böcker Rotvälta och Slukhål utspelar sig i trakten.

– Litterära festivaler finns det gott om, men inte många som drivs av författare.

Mats Jonsson, som i sina serieromaner bland annat har skildrat uppväxt och förändring i Ådalen, flyttade hem för två år sedan. Tove Alsterdal har sitt hus några kilometer bort. När hon ryktesvägen fick höra att Mats funderade på att skapa en litteraturfestival, gick hon dit genom skogen, knackade på och föreslog de skulle göra det tillsammans.

– Vi märkte snabbt att vi har samma syn på vad vi vill göra, säger Mats Jonsson. Bjuda in författare vi beundrar och inspireras av, med viss betoning på Norrland, men absolut inte enbart. Festivalen ska ha utblick mot grannländerna och resten av världen. En fest för både människor i trakten och de som vill resa hit.

Sandslån är en viktig plats i Ådalens industrihistoria, här låg Europas största timmerskilje under flottningsepoken. Idag är de gamla arbetarbostäderna renoverade och fungerar som vandrarhem, campingplats, museum och café. Under två dygn ska platsen krylla av författare i samtal över genregränserna, litteratur och läsare, musik och happenings.

– Det ska hända något överallt, hela tiden, som en musikfestival för litteratur, säger Mats Jonsson.

– Att festivalen äger rum på en campingplats gör ju bara saken bättre. Besökare kan ta med sig tält eller husbil och bo på området.

Program Ådalens Litteraturfestival

Bland de författare som redan är klara utöver Sara Strömberg märks Sasja Filipenko, Åsa Larsson, Marit Kapla, Anna-Lena Laurén, Aslak Nore, Andrea Lundgren, Mikael Yvesand, Elin Anna Labba, Bo R Holmberg, David Väyrynen samt Anneli Furmark.
Som moderatorer gästar Yukiko Duke och Jessica Gedin, från SVT:s Babel.

Resten av programmet tar form under våren 2023. Följ festivalen på hemsidan, Facbook och Instagram.

Mer aktuellt