Olof Högberg-plaketten 2024 tilldelas Sara Strömberg och Anders Nilsson

Sara Strömberg tilldelas Olof Högberg-plaketten

Sara Strömberg och hennes man, och tillika illustratör, Anders Nilsson har tilldelats Olof Högberg-plaketten av Norrlandsförbundet! Ett pris för ”framstående kulturell gärning” som delats ut årligen sedan 1955 till vart och ett av de fem norrlandslänen.
Sara och Anders får priset för Jämtland i år för arbetet med sina barnböcker om Birger – det lilla Storsjöodjurets och Saras kriminalromanserie om Vera Bergström.
 
– Vi hade tyvärr inte möjlighet att själva medverka vid ceremonin i Övertorneå, men vi är så oerhört glada och tacksamma över att få sälla oss till den långa listan av fantastiska pristagare.
Tack!

Motivering:

”Sara Strömberg och Anders Nilsson tilldelas Olof Högberg-plaketten i Jämtlands län 2024 för deras mycket goda förmåga att gräva där de står och skapa lokala berättelser som gör invånarna stolta och når ut vida långt utanför länets gränser”
Sara Strömberg och Anders Nilsson tilldelas Olof Högberg-plaketten för sin barnbokserie om Birger - det lilla Storsjöodjuret och Saras kriminalromanserie om Vera Bergström.

Norrlandsförbundet skriver:

Sara Strömberg, författare, och Anders Nilsson, illustratör – och föräldrar till Birger

Sara Strömberg [f. 1975] har rötterna i både Västerbotten och Jämtland medan Anders Nilsson [f. 1969] är uppvuxen i Jämtland. De bor i Östersund där Sara just nu arbetar heltid som författare och Anders driver egna reklambyrån tillika förlaget Nestorville.

Tillsammans har de hittills skapat åtta barnböcker om Birger – det lilla Storsjöodjuret, vars motto är ”Man får göra som man vill”. Med det valspråket vill skaparna uppmuntra sina unga läsare att gå sin egen väg och ta chansen att uppleva allt det roliga och spännande som livet har att erbjuda.

Många har tagit det lilla odjuret till sina hjärtan. I Jämtland har Birger blivit något av en lokalkändis samtidigt som han hittat läsare i hela landet – och även utanför Sveriges gränser. Flera av böckerna har översatts till engelska, tyska och norska, och ett helt produktsorti-ment har utvecklats kring den gröna figuren.

Birger (som specialsydd dräkt) dyker upp i alla möjliga sammanhang för att träffa barn. Böckerna finns sedan 2017 hos alla barnhabiliteringar i Sverige, efter ett ideellt initiativ av CP-damerna. Färgglada Birgerstatyer i barnvänlig klätterhöjd står sommartid längs gågatan i Östersund.

Sara Strömbergs kriminalromaner har hyllats av både kritiker och läsare. Sly och Skred utsågs av Svenska Deckarakademin till Årets bästa svenska debut (2021) respektive Årets bästa svenska kriminalroman (2022), och även Skinn blev nominerad till Årets bästa svenska kriminalroman (2023). Böckerna om lokalreportern och antihjälten Vera Bergström utspelar sig i Jämtlandsfjällen, men riktar ljuset mot människors levnadsvillkor i byarna vid sidan av den internationella turistorten Åre. Serien är såld till ett tiotal länder och produktionsbolaget Yellow Bird har köpt filmrättigheterna. Fjärde delen släpps 2025.

Mer aktuellt