Bokens Dag Östersund Sara Strömberg

Sara på Bokens dag i Östersund 28 oktober

På Bokens dag kan du i år lyssna på Sara Strömberg, Tove Alsterdal, Emma Hamberg och Kalle Lind. Hör dem berätta om sitt författarskap och sina böcker.

28 oktober kl. 18.00, Storsjöteatern Östersund

Sara Strömberg

Sara Strömberg är uppvuxen i Västerbotten och Jämtland. Hon arbetar som journalist och kulturredaktör i Östersund, där hon också är bosatt med sin familj. Sly är den första boken om antihjälten Vera Bergström. En stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda, förlagd till platser som Ånn, Storlien och Järpen, i skuggan av storstadsturismen i Åre.

Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.

När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon alltmer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

Tove Alsterdal

Tove Alsterdal är en av Sveriges mest hyllade författare i spänningsgenren. Hon har jämförts med både Dennis Lehane och Kerstin Ekman, och har kallats ”Sveriges John le Carré”. Alsterdal är journalist och dramatiker i grunden och har länge arbetat med radio, tv, dramatik och film.

2009 debuterade hon med sin första roman i spänningsgenren, Kvinnorna på stranden, och är sedan dess utgiven i en mängd olika länder. Hon har även varit redaktör för Liza Marklunds kriminalromaner. Alsterdal växte upp i Umeå och i Jakobsberg utanför Stockholm, som hon har skildrat i en av sina deckare, Låt mig ta din hand. Under sina första yrkesår efter gymnasiet arbetade hon som skötare på Beckomberga sjukhus, en miljö som hon skildrat i boken Vänd dig inte om.

Alsterdals fem första spänningsromaner är helt fristående berättelser. Ifjol kom Rotvälta, den första delen i en serie som utspelar sig i Ådalen och där polisen Eira Sjödin spelar huvudrollen. Slukhål är den fristående fortsättningen på Rotvälta.

Hennes böcker är flerfaldigt prisbelönta och ges ut på närmare trettio språk.

Emma Hamberg

Emma Hamberg är författare, illustratör och programledare. Hon skriver romaner, kokböcker och manus till tv och film. Hon är också författare till flera ungdomsböcker om relationer och sex och har varit programledare för ungdomsprogrammet Ketchup i P3.

Hennes nya feelgood-roman Je m’appelle Agneta är en hyllning till medelåldern. Där brottas huvudpersonen med tankar som ”inte borde väl jag” och ”det här är jag väl ändå för gammal för?” Emma Hamberg tror att det finns många kvinnor som har en liten Agneta i sig, som säger att man inte ”borde”. Hon har själv haft en liten djävul på axeln som hållit henne tillbaka. Men den har hon jobbat bort.

Je m appelle Agneta är en roman om att våga kliva ur sig själv, om att inse att livet är kort och att vi borde dansa mer på borden. En roman där Emma Hambergs karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

Kalle Lind

Kalle Lind kallar sig diversearbetare i kulturbranschen. Han gör radiohumor, driver podden Snedtänkt och bloggen En man med ett skägg. Kalle Lind har samlat på sig stora mängder kuriosa från det svenska nittonhundratalets nöjes- och kulturliv. Han publicerar sig regelbundet i Sydsvenskan, Expressen och Icakuriren.

Hasse och Tage har sysselsatt honom ända sedan de drabbade honom för över 40 år sedan. Efter succén med biografin om Hasse Alfredsons liv kommer nu den efterföljande boken HasseåTage: Humorparet som roade och retade. Boken guidar oss genom Hasseoch Tages gemensamma produktioner.

Vi bjuds på nedslag i HasseåTages många verk och får en bild av vad som ledde fram till alla infall, influenser och improvisationer. Nyfiket, men inte okritiskt, studeras den tid som formade dem och som de var med om att forma. Vem var Robert Lind i Kramfors? Vad hade Jan i fickan? Och vad i helvete hade de för sig inne i banken efter tre?

Läs mer om bokens dag hos Östersunds Bibliotek »

Bokens dag på Facebook »

Mer aktuellt