Deckarmöte på Ångermanälven

Den 22 oktober mötte författarna Sara Strömberg, Tove Alsterdal och Lina Areklew läsarna under en fyra timmar lång båttur med Ådalen III på Ångermanälven i Höga kusten.

"Vilken härlig litteraturkryssning det blev!"

Magdalena Desén, bokhandlare och arrangör, höll i samtalen. Sara Strömberg fick bland annat frågor om vad titeln Sly inrymmer, om det var svårt att gå från barnboksförfattare till deckarförfattare och hur man skriver fram ett landskap som man sett hela sitt liv. Finns det inte en risk att författaren blir hemmablind?

–  Jag börjar med att skriva poesi, ord som sedan vävs ihop till en tätare textväv, förklarade Sara Strömberg.

Många ur publiken passade på att få sina bokexemplar signerade. Kvällen innehöll även god mat och musik. Magdalena Desén var nöjd:
–  Vilken härlig litteraturkryssning det blev!

Sara Strömberg – aktuell med ”Sly”

Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret… Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev. När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

Sara Strömberg är uppvuxen i Västerbotten och Jämtland. Hon arbetar som journalist och kulturredaktör i Östersund, där hon också är bosatt med sin familj. Sly är den första boken om antihjälten Vera Bergström. En stort anlagd spänningsdebut i Åsa Larssons anda, förlagd till en plats där storstadsturismen har tagit över, där vinnarna tar allt och där förlorarna faller.

Tove Alsterdal – aktuell med ”Slukhål”

I ett ödehus vid Offersjön, djupt inne i de ångermanländska skogarna, hittas en ihjälsvulten man. Han har varit inspärrad länge, försökt överleva på insekter.

Två fingrar är avhuggna på hans vänstra hand. Polisen Eira Sjödin i Kramfors värvas av enheten för grova brott. Hon finner ett tidigare offer, sjuttio mil längre norrut, i det nästan tömda gruvsamhället Malmberget. Även han har stängts in och lämnats att dö.

Medan de skrämmande sambanden uppdagas försvinner ännu en man, och den här gången berör det Eira personligen. För att finna honom är hon beredd att riskera allt.  

Slukhål är den fristående fortsättningen på Rotvälta, som utsågs till bästa svenska kriminalroman 2020. Serien utspelar sig i Ådalen, i det norrländska skogslandet vid Ångermanälvens strand, med polisen Eira Sjödin i huvudrollen.

Lina Areklew – aktuell  med ”I mörkret”

En iskall vinternatt försvinner en fyraårig flicka från familjens fritidshus utanför Örnsköldsvik. Föräldrarna är utom sig av oro och hela trakten engageras i sökandet. Har hon lämnat huset frivilligt? Eller har någon fört bort henne? Snart visar det sig att ytterligare en familjemedlem är försvunnen och utredningen blir en kamp mot klockan för Sofia Hjortén och hennes kollegor. Fallet väcker starka känslor hos Sofia, som väntar sitt första barn om några veckor. Höggravid tar hon upp jakten på den hänsynslösa förövaren som är beredd att offra allt för att få sin vilja igenom.

Mer aktuellt